میز خدمت الکترونیکی

ستاد مرکزی هماهنگی جوانی جمعیت

امروز : 03 دی 1403

×

عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter"را بفشارید

EN
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان
شعار سال
  • 1402/09/11 - 10:45
  • 357
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
  • /Zy3Q

علل بدغذایی کودک و راهکارهای آن

تغذیه سالم در همه گروه های سنی اهمیت دارد. در کودکان نیز تغذیه مناسب از اهمیت ویژه ای برخوردار است به طوری که سلامت کودک و رشد مناسب او در گرو داشتن یک تغذیه مناسب و سالم می باشد. امروزه مطالعات علمی به نقش مهم تغذیه کودکان در پیشگیری از بیماری ها در بزرگسالی اشاره دارند، بطوریکه یافته های علمی نشان می دهد تغذیه در دوران کودکی با خطر اضافه وزن و چاقی، دیابت و بیماری های مزمن در آینده ارتباط دارد.

تغذیه سالم چه اهمیتی در رشد کودکان دارد و اینکه چرا باید نیاز های تغذیه ای کودکان را بدانیم؟
 
به طور کلی مزایای تغذیه سالم در دوران کودکی شامل موارد زیر می باشد:


• بهبود رشد کودک (پیشگیری از اضافه وزن و چاقی)
• بهبود رشد ذهنی کودک (افزایش قدرت یادگیری و حافظه)
• بهبود سلامت جسمی کودک (پیشگیری از بیماری های مزمن)
• بهبود سلامت روانی کودک (پیشگیری از بیماری های استرس و افسردگی)
• تقویت سیستم ایمنی کودک (پیشگیری از بیماری های عفونی)
• تامین نیاز های جسمی کودک جهت فعالیت های بدنی
• بهبود خواب کودک


 به طور کلی می توان گفت علل بدغذایی کودک شامل موارد زیر می باشد:


استقلال طلبی کودک:

با افزایش سن کودک به خصوص در سنین 3 تا 4 سالگی کودکان معمولا به طور طبیعی حس استقلال طلبی پیدا کرده و تمایل دارند شخصا غذا بخورند و حتی در مورد نوع غذای خود تصمیم گیری کنند. در این دوران به کودک باید اجازه دهید که مستقل غذا بخورد و تصمیمات سالم غذایی او را پذیرا باشید و اجبارا و به زور به کودک غذا ندهید. سعی کنید کودک را آزاد بگذارید تا با روش خودش غذا بخورد و حتی با آن بازی کند. اگر کودک هنگام خوردن غذا لباسش را کثیف کرد، به هیچ عنوان او را سرزنش نکنید؛ زیرا انجام این کار باعث ایجاد حس تنفر در او شده و اشتهای کودک برای خوردن غذا از بین می‌رود.


اصرار بیش از حد والدین در دادن غذا به کودک:

اصرار زیاد باعث می‌شود کودک برای جلب توجه یا لجبازی، از خوردن غذا امتناع کند. همچنین عصبانیت شما اوضاع را بدتر خواهد کرد. در این مواقع خونسردی خود را حفظ کرده و اجازه دهید کمی زمان بگذرد تا کودک خود برای خوردن غذا پیش‌قدم شود.

 زمان بندی نامناسب تغذیه کودک:

سعی کنید برای تغذیه کودک خود زمانبندی مناسب را رعایت کنید‌. در واقع انجام این کار باعث می‌شود کودک در ساعات مشخصی از شبانه‌روز احساس گرسنگی کرده و منتظر غذا باشد. انجام این کار رفتار لجبازی و بدغذایی کودکان را کاهش می دهد.

حجم زیاد وعده های غذایی:

گاها اصرار والدین در دادن حجم زیادی از غذا در یک وعده به کودک موجب تنفر غذایی در کودک می شود. هنگامی که بیش از حد نیاز برای کودک غذا بریزید و او را وادار به تمام کردن غذا کنید، او از ابتدا نگران تمام کردن غذا خواهد بود و این موضوع باعث می‌شود به تدریج بی‌اشتهایی در کودک رخ دهد. در این موارد بهتر است حجم غذای او را کاهش داده و در عوض تعداد دفعات آن را در روز بیشتر کنید؛ زیرا اشتها و گنجایش معده همه کودکان به یک اندازه نیست و انجام این کار میل کودک را به خوردن غذا افزایش می‌دهد.


 متنوع نبودن برنامه غذایی کودک:

درست است که برنامه غذایی کودک باید سالم باشد و از مواد مغذی زیادی برخوردار باشد اما نباید از تنوع آن غافل شوید؛ زیرا کودکان در بیشتر اوقات با دیدن غذا‌ها وطعم های جدید کنجکاو شده و میل آن‌ها به خوردن غذا افزایش پیدا می‌کند.

عدم توجه والدین به نیازهای ذهنی و فکری کودک:

جذاب بودن یک کار در ذهن کودک عامل بسیار مهمی برای کشش کودک به سمت آن محسوب می شود. گاها عدم توجه به این موضوع موجب بدغذایی کودک می شود. پس به ظاهر غذا کودک توجه کنید و سعی کنید با غذاهای رنگارنگ و طرح‌های خلاقانه، اشتیاق و اشتهای کودک را برای خوردن غذا افزایش دهید. از دیگر روش‌های افزایش جذابیت غذا، دور هم جمع شدن اعضای خانواده برای صرف غذا است. انجام این کار حس صمیمیت و خوشایندی را در کودک به وجود آورده و میل او را به خوردن غذا بیشتر می‌کند. همچنین سعی کنید فضای خوشایندی را برای صرف غذا به وجود آورید با خواندن شعر و داستان  برای کودک می‌توانید فضای غذا خوردن را برای کودک جذاب کرده و او را به خوردن غذا ترغیب کنید. می‌توانید شعر‌هایی درباره میوه و غذاها برای او بخوانید و از کودک بخواهید شما را همراهی کند.


 کم تحرکی کودک:

کم‌تحرکی یکی از دلایل کم اشتهایی و بدغذایی در کودکان است. در واقع اگر کودکان به جای بازی کردن و تحرک فراوان تنها در یک جایی ثابت بنشینند و به تلویزیون نگاه کنند، طبیعی خواهد بود که میلی به خوردن غذا نداشته باشند.

 دادن تنقلات مخصوصا قبل از وعده غذایی به کودک:

تنقلات به ‌خصوص شیرینی‌ها به کودک احساس سیری کاذب می‌دهند و اشتهای کودک را برای خوردن غذا از بین می‌برد. بعضی از خوراکی‌ها همچون چیپس و پفک علاوه بر بدغذایی کودکان، باعث مشکلات گوارشی شده و تمایل کودک را به خوردن غذا از بین می‌برد. پس مصرف هله هوله ها و تنقلات ناسالم در در کودکان محدود کنید.

 کمبود مواد مغذی یا بیماری:

گاها کمبود بعضی از مواد مغذی مانند آهن و روی موجب کم اشتهایی و بدغذایی کودک می شود. در مواردی نیز ابتلا به بیماری های ویروسی و باکتریایی موجب کم اشتهای کودک می شود. در چنین مواردی به پزشک و کارشناس تغذیه مراجعه کنید.

تهیه و تنظیم: نعمتی کارشناس تغذیه پایگاه سلامت صاحب الزمان (عج) مرکز بهداشت شهرستان کاشان

  • گروه خبری : اخبار دانشگاه,بهداشت
  • کد خبر : 124464
کلمات کلیدی
کاربر روابط عمومی
خبرنگار

کاربر روابط عمومی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب

سامانه گفتگوی آنلاین