به مناسبت روز جهانی کودک، والدین اصلی ترین الگو و عامل تأمین زندگی سالم کودکان

سرپرست اداره مشاوره و راهنمایی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان به مناسبت روز جهانی کودک گفت: والدین اولین الگو و اصلی ترین عامل تأمین زندگی سالم برای کودکان هستند.

به گزارش خبرنگار وبدا، حسین بیغم افزود: با توجه به این امر، والدین رسالت و مسئولیت سنگینی برای اصلاح رفتار خود دارند تا بتوانند الگوی خوبی برای فرزندانشان باشند.

به گفته وی، پیشوایان دین مبین اسلام نیز همواره بر الگوپذیری فرزندان از رفتار والدین بیش از گفتارشان تاکید کرده اند.

سرپرست اداره مشاوره و راهنمایی دانشگاه علوم پزشکی کاشان تصریح کرد: بخش مهمی از بهداشت و سلامت جسمی، اجتماعی و روانی کودک در گرو سلامت روانی وی است.

حسین بیغم افزود: اگر کودک در خانواده ای با محیطی صمیمی تربیت شود، مهارتهای اجتماعی لازم را برای برقراری ارتباط با دیگران کسب می کند.

به گفته وی: محیط صمیمی خانواده باعث رشد روانی کودک، تسلط وی بر وظایف و مهارتهای رشدی و احساس مسئولیت وی برای انجام کارهایش می شود.

وی در ادامه خواسته های یک کودک را از زبان خودش به شرح زیر بیان کرد:

من کودکی 4 ساله ام. از شما آدمها ممنونم که یک روز از سال (روز 8 اکتبر) را به نام من نامگذاری کردید. از آنجایی که امروز، روز من است دلم می خواهد که خودم حرف بزنم. در ابتدا از خداوند و بعد از شما سپاسگزارم که به من زندگی دادید.

می دانم که شما می خواهید مرا تربیت نمایید تربیتی که یک هنر است و به تمرین و صبر بسیار نیاز دارد. بنابر این بایستی دستی آهنی در دستکشی مخملی داشته باشید تا مرا انسانی صالح، مسئول یا و به طور کلی دارای سلامت جسمانی، روانی و اجتماعی پرورش دهی.

موارد زیر بخشی از توقعات من است خواهش می کنم اگر فرصت و رغبت داری مطالعه کن.

1- من یکی از آسیب پذیر ترین قشرهای جامعه هستم. طبق ماده 27 پیمان جهانی کودک، من حق دارم از سطحی از زندگی برخوردار باشم که رشد جسمی، ذهنی، روانی و اجتماعی من را تامین کند چرا که سلامت روان من زیر بنای عملکرد من در همه مراحل زندگی خواهد بود.

2- بهداشت روانی مرا جدی بگیر. اگر شخصیت من در معرض خطر باشد دیگر سلامت روانی من معنا ندارد.

3- نخستین شرط تامین بهداشت و سلامت روان من نیز ارضاء نیازهای من است از جمله اینکه احساس امنیت روانی کنم. پس پدر و مادر مسئولم! تمام تلاش و سعی تو این باشد که فضای خانه و خانواده را سرشار از امنیت و آرامش نمایی.

4- مرا بپذیر اما بدون قید و شرط. می خواهم مطمئن شوم عشق شما بستگی به نوع شخصیت یا رفتار من ندارد. میدانی من موقعی به دنیا و انسانهای آن اعتماد می کنم که در محیطی رشد کنم که مملو از محبت و توجه بی قید و شرط باشد.

5- مرا بشناس. که اگر بشناسی بهتر می توانی با من دوست شوی. ضعف هایم را بپذیری، به توانایی هایم اعتماد کنی و با تقویتِ این توانایی ها اعتماد به نفسم را تقویت کنی.

6-کمکم کن محدودیت هایم را بشناسم و آنگونه که هستم باور کنم. اگر مشکلاتی مانند اضطراب، پرخاشگری، شب ادراری، ناخن جویدن، بیش فعالی و... را داشتم مرا مجازات مکن بلکه در پی علت باش و درمانم کن.

7- من به یک محیط امن و جذاب نیاز دارم تا فرصت کنجکاوی داشته باشم، به آرامش برسم و از حوادث و آسیب به دور باشم. بهتر است شما نیز بر من نظارت مناسب داشته باشی یعنی اینکه بدانی کجایم و چه کاری می کنم.

8- شما نیز در دسترس من باشید. البته هنگامی که نیاز به مراقبت، کمک و توجه دارم.

9- من به انضباط قاطعانه نیاز دارم. یعنی اینکه در رفتار با من ثبات داشته باش.

10- انتظارات واقع بینانه ای از من داشته باش چون من با کودکانِ دیگر متفاوتم، با سرعت متفاوتی رشد می کنم، قبل از یادگیری مهارتهای جدید باید آمادگی لازم را پیدا کنم. یادت باشد بیشتر اشتباهات من عمدی نیستند.

11- برای برقراری ارتباط مثبت با من:

الف: وقت صرفم کن. صرف زمانی اختصاصی خاص، پر محتوا و فعال، زمانهای کوتاه و مکرر را به زمانهای طولانی با دفعات کمتر ترجیح می دهم.

ب: برای رشد تکلم، مهارتهای اجتماعی و افزایش اعتماد به نفس، با من صحبت کن، صحبتی مختصر، واضح مثبت و همراه با محبت.

ج: به حرف های من نیز گوش بده.

د: احساساتت را به من نشان بده مثلا به کرات دست روی سرم بکش و بگو دوستت دارم و ....

12- الگوی خوبی برایم باش. من موقع تولد دفترچه راهنمایی به همراه نداشتم. پس به شما نیاز دارم . اولین الگویم شمائید بهتر است اول خودتان را اصلاح کنید تا الگوی خوبی برایم باشید.

13- خودتان نیز زمان بیشتری را صرف افزایش زمان تفریح خود کنید.

17- برای تربیت من تشویق و پاداش بسیار موثرتر از تنبیه است. ضمناً رفتارهای خاص من را تشویق یا تنبیه کنید.

14- مهارتهای زندگی را به من بیاموز مانند جرأتمندی، حل مسئله، برقراری ارتباط خوب، تصمیم گیری و... .

مهارت مدیریت یا کنترل هیجان را در من ایجاد کن که عصبانیت ها و دلتنگی هایم را به گونه ای مثبت ابراز نمایم بدون آنکه دچار عصبانیت و... شوم.

15- از مقایسه، تحقیر و سرزنش پرهیز کن. مثبت اندیشی را در من تقویت کن.

16- من از نظر روانشناختی زمانی، از سلامت برخوردارم که:

با انرژی باشم و در طول روز نیز این انرژی را حفظ نمایم.

سرگرمی ها و تفریحات مختلف داشته باشم.

دوستانی داشته و با سایر کودکان کنار بیایم.

الگوهای نسبتاً ثابتی در تغذیه و خواب داشته باشم.

بیشتر اوقات از جنبه های مختلف زندگی خود نظیر خانواده، دوستان، مدرسه، ظاهر فیزیکی خود و... احساس رضایت نمایم.

از شکست ها و ناسازگاری های کوچک بیش از اندازه مضطرب یا عصبانی نشوم.

بتوانم تمرکز حواس داشته و توجهم را روی موضوعی جهت دهم.

با توجه به توانایی های خود علاقه و پیشرفت منطقی در مدرسه نشان دهم.

به سایرین احترام بگذارم.

منبع خبر: روابط عمومی دانشگاه

ساعت : 14:1 -  روز  : شنبه  - 16 /  7 / 1390 /  شماره خبر : 28 / تعداد نمايش :1506